Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
VersiegeschiedenisVersiegeschiedenis

Type test

Neisseria gonorrhoeae: cultuur + antibiotica gevoeligheidstest

Info

 

1. Beschrijving van de tests  
  • Cultuur en identificatie van Neisseria gonorrhoeae (Gram kleuring, identificatie tests zoals oxidase- test & enzyme substraat tests en confirmatie met een moleculaire test) om de diagnose van N. gonorrhoeae te bevestigen. 
  • Bepaling van de MIC (minimale inhibitorische concentratie) door door middel van de e-test voor de volgende antibiotica: azithromycine, ceftriaxone en ciprofloxacine en de agar verdunningsmethode voor andere antibiotica.
2. Doel van de tests
Bevestiging van de diagnose en antibioticumgevoeligheidstesten voor surveillance doeleinden.
 
3. Criteria voor het uitvoeren van deze test
Alle culturen van N. gonorrhoeae zullen naar het ITG verzonden worden voor bevestiging van de diagnose en voor antibioticagevoeligheid voor surveillance doeleinden.
 
4. Instructies voor stalen
Staalafname
Een subcultuur van het isolaat zal worden geënt op een bloed agar-voedingsbodem. Na een maximale incubatietijd van 20 uur bij 33°C-37°C in 5-7% CO2, zal de geënte agar plaat bij kamertemperatuur (20-25°C) naar het ITG worden verzonden (zie instructies transport).
Zorg ervoor dat alle stalen worden aangeduid met een uniek nummer en dat het overeenkomstige aanvraagformulier ingesloten is in de verzending.
 
Bewaarcondities
Gelieve na een maximale incubatietijd van 20 uur de stalen onmiddellijk naar het ITG te verzenden zoals hierboven vermeld.
 
5. Instructies voor het transport 
Transportcondities
Alle stalen moeten vervoerd worden volgens de geldende richtlijnen (zie brief van WIV-ISP van 30/11/2011 - https://www.wiv-isp.be/QML/what_is_new/envoi_echantillon/62-11_circ_monstertransport.pdf). Alle stalen moeten goed sluiten om lekken te voorkomen. Verpak het monster in een transportcontainer met vochtabsorberend materiaal en verpak het daarna in een beschermende envelop of een doosje. Alleen de verpakking met de volgende code kan worden gebruikt: UN3373Def.jpg
 
 
 
 
 
 
Alle monsters worden geleverd aan het ITG binnen 24 uur na de nodige incubatie (zie instructies voor stalen) bij kamertemperatuur (20-25°C). De transporttijd moet in de mate van het mogelijke beperkt worden tot 24u om de levensvatbaarheid van de isolaten te garanderen.
 
Specificatie van transportmedium
Bloed agar is het geschikte transportmedium.
  
6. Onaanvaardbare aanvragen
Niet levensvatbare isolaten of bloed agar medium zonder visuele groei van N. gonorrhoeae kolonies.
 
7. Turn around time
De bevestiging van de diagnose en identificatie van N. gonorrhoeae worden dagelijks uitgevoerd. De analyse van antibiotica gevoeligheid wordt dagelijks uitgevoerd voor de volgende antibiotica: Azithromycine, Ceftriaxone en Ciprofloxacine. De gevoeligheidsbepalingen voor de andere antibiotica wordt 4 keer per jaar uitgevoerd.
 
8. Rapportering van testresultaten
Rapportering van de confirmatie en identificatie van N. gonorrhoeae zal binnen 7 werkdagen verstuurd worden, samen met de finale beoordeling van gevoeligheid voor Azithromycine, Ceftriaxone en Ciprofloxacine.

Bijlagen

Inhoudstype: Item
Versie: 10.0
Gemaakt om 26-3-2012 13:27 door Muyldermans, Gaetan
Laatst gewijzigd op 14-6-2021 12:55 door Klamer, Sofieke