Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Mycobacterium spp.

:

Testaanvragen: Detectie van de aanwezigheid van Mycobacterium tuberculosis en zijn resistentie tegen rifampicine op respiratoir staal (GeneXpert) (gefinancierd door BELTA-TBNet)

VersiegeschiedenisVersiegeschiedenis

Type test

Detectie van de aanwezigheid van Mycobacterium tuberculosis en zijn resistentie tegen rifampicine op respiratoir staal (GeneXpert) (gefinancierd door BELTA-TBNet)

Info

1. Beschrijving van de test
Moleculaire test die de snelle detectie van Mycobacterium tuberculosis op respiratoir stalen toelaat. Dezelfde test laat gelijk toe om de aanwezigheid van mutaties in het gen rpoB te detecteren, verantwoordelijk voor de resistentie van M.tuberculosis tegen rifampicine. Deze test combineert op geautomatiseerde manier de DNA-extractie, PCR amplificatie van doelgebieden, de detectie van de eventuele aanwezigheid van amplicons en de detectie van resistentiemutaties door een systeem van hybridisatieprobes.
 
Resultaten :
Positief of negatief voor de aanwezigheid van Mycobacterium tuberculosis complexe.
In geval van aanwezigheid van DNA van Mycobacterium tuberculosis complexe,wordt het resultaat van de detectie van resistentiemutatie tegen rifampicine ook gegeven (RIF-resistentie ontdekt/ niet ontdekt).
 
2. Doel van de test
Detectie van de aanwezigheid van Mycobacterium tuberculosis en zijn resistentie tegen rifampicine op respiratoir staal (GeneXpert).
 
3. Criteria voor het uitvoeren van deze test in het kader van de referentieactiviteiten
De onkosten worden gedragen door BELTA-TBNet.
 
4. Instructies betreffende het staal
Type : Respiratoire staal
Minimale hoeveelheid: 1 ml
 
5. Instructies voor het transport
Transport in een driedubbele verpakking en op kamertemperatuur. (Inderdaad, uit ervaring is gebleken dat het verzenden van het staal bij kamertemperatuur geen invloed heeft op de kwaliteit van de cultuur).
De recipiënt moet hermetisch gesloten zijn. 
 
6. Niet aanvaarde aanvragen
Beschadigd staal, onvoldoende volume of wanneer het staal is uitgelopen in de verpakking.
 
7. Turn around time (en de frequentie van analyse)
Doorlooptijd: 4 werkdagen
Analysedagen: MA-DI-WO-DO-VR
 
8. Rapportering van testresultaten
  • Een analyserapport wordt verstuurd voor elke analyse aanvraag
  • Wanneer een telefoonnummer op de analyseaanvraag wordt vermeld, zal het resultaat zo snel mogelijk per telefoon worden meegedeeld
  • Indien het staal bij ontvangst zodanig beschadigd is dat de analyse niet kan uitgevoerd worden, zal de aanvrager gecontacteerd worden en zal een standaard formulier verstuurd worden (in plaats van een analyse rapport).

nr

9

Bijlagen

Inhoudstype: Item
Versie: 4.0
Gemaakt om 28-9-2017 10:42 door Parmentier, Sofie
Laatst gewijzigd op 6-6-2019 18:07 door Klamer, Sofieke