Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
VersiegeschiedenisVersiegeschiedenis

Type test

Diagnose van congenitale Toxoplasmose infectie bij het kind

Info

 • Serologische technieken: Opsporen van IgM en IgA antistoffen bij de pasgeborene (navelstrengbloed en/of neonataal bloed). Serologische follow up van de IgG antistoffen tijdens het eerste levensjaar : de persistentie van IgG  na de leeftijd van een jaar of de stijging van IgG antistoffen bij kinderen tijdens het eerste levensjaar laten een congenitale infectie vermoeden.
 • Moleculaire technieken: opsporen van de parasiet in het CSV en bloed van het kind en de placenta door middel van PCR.
 • Muisinoculaties :  enkel op placenta en onder bepaalde voorwaarden (zie verder).
 • Voor analyses op andere stalen gelieve eerst het referentiecentrum te contacteren.
 
2. Doel van de testen
Bevestigen of uitsluiten van een congenitale infectie bij de pasgeborene.
 
3. Criteria voor het uitvoeren van deze test
Het referentiecentrum voert deze analyses uit bij pasgeborenen en kinderen van vrouwen die een bewezen of vermoedelijke toxoplasmose hebben doorgemaakt tijdens de zwangerschap, en bij pasgeborenen met klinische tekens van congenitale infectie bij de geboorte, onafgezien van de aan- of afwezigheid van zwangerschap follow-up.
Om een goede opvolging te kunnen organiseren en een mogelijke behandeling te initiëren, moeten de monsters tijdens de eerste dagen van het leven afgenomen worden.
 
Voor serologie: ten minste 0.5 ml serum, is vereist om toe te laten dat alle noodzakelijke testen kunnen worden uitgevoerd:
 • Bij niet ingevroren serum: vervoer bij kamertemperatuur
 • Bij ingevroren serum: bij voorkeur transport in bevroren toestand
Voor moleculaire technieken:
 • CSV/ bloed PCR: min. 0.3 ml, bewaard bij 4°C; zo snel mogelijk verzenden na de afname, bij kamertemperatuur
 • Placenta PCR: minstens 100g, verzenden bij kamertemperatuur, zonder fixator, niet invriezen
De muistest wordt enkel uitgevoerd op de placenta onder welbepaalde voorwaarden en voornamelijk voor de isolatie van de infecterende Toxoplasma stam: indien de PCR positief was op het amnionvocht; er een bewezen seroconversie was tijdens de zwangerschap (aangetoond door 2 opeenvolgende serologische resultaten met op zijn minst 2 weken tussentijd); bij een laattijdige seroconversie tijdens de zwangerschap. Het laboratorium zal beslissen of de test wordt uitgevoerd op basis van de medische gegevens. Gelieve de nodige medische informatie te vermelden op het aanvraagformulier.
Er is minstens 100g placentaweefsel nodig, versturen in een droog en steriel recipiënt zonder toevoeging van een bewaar- of fixeermiddel, binnen de eerstvolgende uren na de staalname. De stalen nooit invriezen, enkel bewaren bij + 4°C.
 
5. Onaanvaardbare vragen
 • Onvolledig aanvraagformulier
 • Monster niet geschikt voor analyse
 • Incorrect transport / bewaring
 • Onvoldoende volume
 
6. Turn around time 
Antwoordtijd is afhankelijk van het aantal ontvangen monsters. Antwoordtijd kan tot 1 week oplopen voor serologische en moleculaire technieken en tot 6 weken voor inoculatie bij muizen.
 
7. Rapportering van testresultaten
Het referentiecentrum rapporteert de resultaten en opmerkingen en stuurt het naar het aanvragend laboratorium via de post of via medibridge (UZBrussel).

 

 

Doelgroepen

Niet gericht

nr

3

Bijlagen

Inhoudstype: Item
Versie: 6.0
Gemaakt om 15-3-2013 17:41 door Muyldermans, Gaetan
Laatst gewijzigd op 8-2-2017 10:34 door Muyldermans, Gaetan