Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
VersiegeschiedenisVersiegeschiedenis

Type test

MLVA bij Clostridium difficile

Info

1. Beschrijving van de test

De typeringstechniek genaamd MLVA (Multilocus Variabel number tandem repeat Analysis) maakt een meer discriminerende analyse van Clostridioides difficile-stammen mogelijk in vergelijking met de ribotyperingstechniek, waardoor klonen binnen hetzelfde ribotype kunnen worden onderscheiden.

Het is gebaseerd op het bestaan van een reeks repetitieve tandem-DNA-sequenties op het chromosoom van C. difficile die zich op verschillende plaatsen in het bacteriële genoom bevinden. Deze regio's worden loci genoemd. Meerdere van deze loci, die zijn uitgekozen vanwege hun onderscheidend vermogen, worden geamplificeerd en de grootte van de amplicons wordt gemeten met behulp van capillaire elektroforese. Wanneer de lengte van het repetitief element bekend is, kan het aantal herhalingen worden berekend. 

2. Doel van de test
Deze techniek wordt toegepast bij een ziekenhuisepidemie.
 
3. Criteria voor het uitvoeren van deze test in het kader van de referentie activiteiten.
Na contact opgenomen te hebben met het laboratorium.
 
4. Instructies voor monsters
De stam moet als reincultuur worden aangeleverd en vers uitgeënt zijn op een geschikt medium. Geschikte media zijn: diepe gelose, bloedplaat anaeroob verpakt van type Anaerogen Compact (Oxoid), Anaerocult p (Merck) of andere dergelijke methodes, gereduceerde media, thioglycolaat of buisjes van het type « port a cul ». Hoewel het wordt aanbevolen om kweken op te sturen, accepteert het NRC ook stoelgangstalen.
 
5. Instructies voor het transport
Transport kan het best gebeuren onder anaerobe omstandigheden. Vervoer bij kamertemperatuur als het monster binnen 6 uur na afname in het lab aankomt, of gekoeld binnen 72 uur (daarna kan de ontlasting worden ingevroren bij -20°C). Zorg ervoor dat de buisjes goed gesloten zijn om "lekken" te voorkomen; hiertoe kunt u het gesloten buisje in parafilm wikkelen.
Het monster wordt met absorberend materiaal in een transportblisterverpakking verpakt. Deze secundaire verpakking kan ook een plastic zip-lock zakje zijn. Deze wordt dan in een enveloppe of doos gedaan.
Volgens de geldende richtlijnen moet op de buitenverpakking het volgende symbool worden aangebracht: UN3373 Biologische stof categorie B
Het NRC stelt geen materiaal voor staalafname ter beschikking.
  
6. Onaanvaardbare aanvragen
Monsters die beschadigd zijn of gelekt hebben in de verpakking.
Monsters met ontbrekende informatie.
 
7. Turn around time (en de frequentie van analyse)
Maximaal 3 maanden op gemotiveerd verzoek.
Het verzendende laboratorium zal door het NRC op de hoogte worden gesteld indien het verzoek niet gerechtvaardigd wordt geacht.
  
8. Rapportering van testresultaten
Per post.
Indien uitdrukkelijk gevraagd op het aanvraagformulier, per fax of e-mail.
 

nr

4

Bijlagen

Inhoudstype: Item
Versie: 4.0
Gemaakt om 31-8-2015 14:33 door Muyldermans, Gaetan
Laatst gewijzigd op 23-8-2021 10:05 door Klamer, Sofieke