Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
VersiegeschiedenisVersiegeschiedenis

Type test

ZIEKTEVERSCHIJNSELEN VAN KINKHOEST

Info

 

Algemeen ziektebeeld

Kinkhoest verloopt klassiek in 3 fasen: de catarrale fase, de paroxysmale fase en de convalescentie fase.

  • In de catarrale fase staan de symptomen van een (neus)verkoudheid en een algemeen malaisegevoel op de voorgrond. Na enkele dagen kan er een nachtelijke prikkelhoest ontstaan, welke later ook overdag zal optreden. De catarrale fase duurt één tot 2 weken,
  • In de paroxysmale fase bereikt de hoest een hoogtepunt in intensiteit en frequentie. In deze fase zal de hoest optreden in langdurige hoestbuien, waarna een piepende inademing volgt. De patiënt kan vijf tot vijftien hoeststoten hebben, voordat hij ademhaalt en dit kan wel vijftig keer per etmaal optreden. Het hoesten gaat gepaard met het opgeven van helder, taai sputum. Soms braakt de patiënt. De duur van de paroxysmale fase is wisselend van 2 tot 4 weken.
  • De laatste fase, de convalescentie fase wordt gekenmerkt door de stelselmatige afname van de hoestbuien en de verandering van het karakter van de hoest naar een meer productieve hoest. Deze fase duurt meestal enkele weken maar kan tot maanden aanhouden.
 
Zuigelingen en pasgeborenen
Bij jonge (meestal ongevaccineerde) zuigelingen kan kinkhoest een atypisch verloop hebben waarbij de karakteristieke hoest ontbreekt. Admemstilstand, mogelijk resulterend in "sudden infant death syndrome" kan in het begin van de ziekte het enige symptoom zijn.
Bij de niet of onvolledig gevaccineerde zuigeling kan kinkhoest ernstiger en zelfs fulminant verlopen en is het risico op verwikkelingen hoger.
 
Volwassenen en gevaccineerde kinderen

Bij gevaccineerde personen verloopt kinkhoest in de regel milder. Een langdurige hoest is meestal het enige symptoom.

 

Nr.

 

Bijlagen

Inhoudstype: Item
Versie: 3.0
Gemaakt om 17-4-2012 9:14 door Muyldermans, Gaetan
Laatst gewijzigd op 28-2-2013 16:12 door Muyldermans, Gaetan