Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Type test

Bartonella: serologie

Info

 

1. Doel van de test
De kattenkrabziekte wordt voornamelijk veroorzaakt door Bartonella henselae en wordt gekenmerkt door lymfadenopathie na contact met een kat.
Complicaties kunnen optreden zoals endocarditis (B. quintana en B. henselae) vaak met negatieve hemocultuur, bacillaire angiomatose (aangetaste huid door B. henselae of B. quintana), bacillaire peliosis (lever, milt of andere, door B. henselae) voornamelijk bij immuungecompromitteerde personen en conjunctivitis geassocieerd met een adenopathie retro-maxilla (oculoglandulair syndroom van Parinaud).
De diagnose van bartonellose is vooral gebaseerd op de klinische presentatie van symptomen en een beoordeling van het risico van blootstelling. Laboratoriumondersteuning (detectie van antilichamen of DNA) is  essentieel bij niet-specifieke symptomen.
De serologische diagnose van Bartonella henselae-infectie is gebaseerd op immunofluorescentie (IFA IgG + IgM) op serum.
 
2. Criteria om de analysen uit te voeren in het kader van de referentieactiviteit.
 
De aanvragen aan het NRC zijn gebaseerd op de volgende criteria:
Voor de diagnose van de kattenkrabziekte of een andere pathologie veroorzaakt door B. henselae: Het aanvraagformulier moet volledig ingevuld worden met vermelding van de klinische redenen voor de testaanvraag. Indien het aanvraagformulier niet correct werd ingevuld en mee verzonden werd met het staal, zullen de testen uitgevoerd in het NRC in onderaanneming uitgevoerd en gefactureerd worden.
 
3. Instructies voor stalen
Staalname:
Serum: het ideale volume is 1 ml, maar een minimum van 0,5 ml is vereist. Volbloed kan verzonden worden als het binnen de 24 uur kan ontvangen worden.
Bewaarcondities: monsters kunnen enkele dagen gekoeld (2-8°C) bewaard worden, maar het volbloed moet binnen de 24 uur behandeld worden.  
 
4. Instructies voor transport
Vervoersvoorwaarden: vervoer bij kamertemperatuur is mogelijk, maar de voorkeur gaat uit naar een gekoeld transport, vooral tijdens de zomer. In het geval van langdurige bewaring wordt invriezen van serum en transport van bevroren serum aanbevolen. Volbloed mag niet ingevroren worden.
 
5. Onaanvaardbare aanvragen
  • Onvoldoende staal
  • Lipemische, icterische of haemolytische stalen
  • Buitensporige transporttijd (> 1 week) of in te warme omstandigheden (bvb  hete zomerdagen) (zie bewaarcondities hierboven)
  • Onvolledig ingevuld aanvraagformulier. Het is zeer belangrijk om dit formulier in te vullen. Uiterste inspanning zou moeten gedaan worden om minimale klinische gegevens te verkrijgen (registratie is één van de doelstellingen van het NRC).
 
6. Turnaround time (en frequentie van analyse)
5 werkdagen voor serologie, analyse gebeurt 2 tot 3 keer per week.
 
7. Rapportering van testresultaten
Hoe: de resultaten zullen volgens de wensen van het aanvragende laboratorium of arts verzonden worden.
Wanneer: bij voltooiing van de testen.

Bijlagen

Inhoudstype: Item
Gemaakt om 13-5-2016 9:07 door Muyldermans, Gaetan
Laatst gewijzigd op 5-7-2019 10:39 door Klamer, Sofieke